Tyga har fått hönor! och en tupp förstås!

Ingen gård är komplett utan hönor och nu har det flyttat in 6 hönor och en tupp i det nya hönshuset och hönsgården! Tuppen heter Jesus och hönorna heter Andrea (Andreas), Petra (Petrus), Johanna (Johannes), Jakobina (Jakob), Filippa (Filippos) och Paula (Paulus). Eftersom tuppen och hans hönor är en ofta använd symbol för Jesus och hans lärjungar!

Hönorna värper redan ett ägg var varje dag! Imponerande!

Lili med Paula i famnen

Tyga har fått två stallkatter!

Det flyttade in en vildkatt på vår loge, som vi gav mat. Hon blev aldrig så tam att man kunde komma nära henne, men hon födde 3 ungar. När de var ungefär 6 veckor så flyttade hon med 2 av ungarna och lämnade en liten kvar! vi förstår inte varför, men det måste ju finnas någon kattlogik i det. Efter 2 veckor hade vi fått den lilla så tam att vi kunde ta upp hen i famnen och kela! Och vi kunde se att han var en kille. han började följa oss över allt. Vi tänkte att han behöver en komis, så igår hämtade jag en fin liten kolsvart hanne i Malmö. Och redan idag kunde jag ha båda i knät samtidigt!

De heter Murre Svart och Sixten, efter katterna i barnboken Petter och hans fyra getter. För vi har ju dessutom fyra getter här!

Artikel om Galleri Tyga

Tyga gård är Bjäres nyaste konsthall och vandrarhem

HALLAVARA. 

Konstnären Lili Skarby har öppnat galleri på Tyga Gård i Hallavara. Under konstrundan slog hon upp dörrarna och invigde Galleri Tyga samt ett nytt Bed and Breakfast. Många besökare hittade till gården redan under öppningsdagen.

Av Anna Matre 
Bjäre NU 

Den första tavlan såldes redan under öppningsdagen, en målning med Bjäreutsikt och hästar.

– Jag försöker ha med djur på de flesta av mina tavlor och det blir mycket hästar då de är en stor del av mitt liv, men även hundar, får och fåglar syns bland motiven, berättar Lily.

KONSTNÄREN, SOM FÖR några år sedan lämnade Stockholm och galleriet på Idungatan i Vasastan, har nu bott in sig ordentligt på Tyga Gård och galleriet är en av verksamheterna hon driver. 

– Idag invigde vi även vårt B&B samtidigt som vi tog emot våra första gäster där. Jag har dessutom en hel del att göra med hästverksamheten och en fälttävlanstävling som kommer genomföras här i slutet av juni, förklarar hon.

Gården köptes 2015 men det dröjde två år innan hon verkligen drog upp rötterna och flyttade ner, sedan dess har mycket förändrats på gården som ändå hade helt rätt potential för önskemålen. 

– Byggnaden är en gammal maskinhall och visade sig vara som gjord för att inhysa ett galleri. Känslan härinne är lite ruff och helt perfekt för sitt syfte.

ATELJÉN HAR HON uppe i bostadshuset och utsikten därifrån har fått stå till motiv mer än en gång för konstnären som varit ungefär trettio år i branschen. Målandet har fått ta stor plats men den huvudsakliga sysselsättningen har varit som psykolog och organisationskonsult. 

Lily fångar känslor med oljefärg på canvas och låter nu målandet få större utrymme i livet.

– Jag döper inte mina tavlor, det är betraktaren själv som ska avgöra vad som upplevs genom målningen, jag är bara ett medium, säger Lily.