Artikel om Galleri Tyga

Tyga gård är Bjäres nyaste konsthall och vandrarhem

HALLAVARA. 

Konstnären Lili Skarby har öppnat galleri på Tyga Gård i Hallavara. Under konstrundan slog hon upp dörrarna och invigde Galleri Tyga samt ett nytt Bed and Breakfast. Många besökare hittade till gården redan under öppningsdagen.

Av Anna Matre 
Bjäre NU 

Den första tavlan såldes redan under öppningsdagen, en målning med Bjäreutsikt och hästar.

– Jag försöker ha med djur på de flesta av mina tavlor och det blir mycket hästar då de är en stor del av mitt liv, men även hundar, får och fåglar syns bland motiven, berättar Lily.

KONSTNÄREN, SOM FÖR några år sedan lämnade Stockholm och galleriet på Idungatan i Vasastan, har nu bott in sig ordentligt på Tyga Gård och galleriet är en av verksamheterna hon driver. 

– Idag invigde vi även vårt B&B samtidigt som vi tog emot våra första gäster där. Jag har dessutom en hel del att göra med hästverksamheten och en fälttävlanstävling som kommer genomföras här i slutet av juni, förklarar hon.

Gården köptes 2015 men det dröjde två år innan hon verkligen drog upp rötterna och flyttade ner, sedan dess har mycket förändrats på gården som ändå hade helt rätt potential för önskemålen. 

– Byggnaden är en gammal maskinhall och visade sig vara som gjord för att inhysa ett galleri. Känslan härinne är lite ruff och helt perfekt för sitt syfte.

ATELJÉN HAR HON uppe i bostadshuset och utsikten därifrån har fått stå till motiv mer än en gång för konstnären som varit ungefär trettio år i branschen. Målandet har fått ta stor plats men den huvudsakliga sysselsättningen har varit som psykolog och organisationskonsult. 

Lily fångar känslor med oljefärg på canvas och låter nu målandet få större utrymme i livet.

– Jag döper inte mina tavlor, det är betraktaren själv som ska avgöra vad som upplevs genom målningen, jag är bara ett medium, säger Lily.